Legközelebb...

Hurrá itt a nyár...

Nyári programok

Útvonalleírások

Teljesítők

Galéria

Vendégköny

Letöltések:

Túrabeszámolók:

2010
2013
2014

Linkajánló:

Rockenbauer Pál Természetbarát Kör
Körösök Völgye TE
Alföld Turista Egyesület
Teljesítménytúra naptár
Kulcsosházak
Természetbarát Szövetség
Magyar Turista
Turista Magazin
Túra Bázis
Turistautak.hu
Túratárs.com
Kéktúra.lap.hu
holkerékpározzak.hu

Ön a
látogató
A Facebookon is

új

Másodszor kerül kiírásra a Körös-Vidék Teljesítménytúrázója túramozgalom. A teljesítés feltétele, a három társrendező szervezet (Alföld Turista Egyesület, Körösök Vidéke Turista Egyesület, Tükörysek bakancsban természetjáró csoport) által rendezett teljesítménytúrák közül egy-egy - azaz legalább három olyan teljesítménytúrán való részvétel, melyet különböző szervezet rendezett -, résztávjának teljesítése. Problémát jelentett, hogy míg a mezőberényi és a békéscsabai egyesületeknek számos túrája közül választhattak az érdeklődők, addig mi csupán ezt az egy túrát kínálhattuk fel. Így aki erre nem tudott eljönni, annak bizony elszállt a cím megszerzésének lehetősége. Természetesen mindenképpen bővíteni szerettük volna a repertoárt, de a lehetőségeink egyelőre elég korlátozottak. Ennek ellenére a túramozgalom második évében felkínálunk egy második lehetőséget. Egy kellemes, nagy megmérettetést nem igénylő sétatúrára hívjuk az idelátogatókat a Wenckheimek nyomában.

Wenckheim József (1778-1830) és Wenckeim Béla (1811-1879)

A túra vezetett, bejárás jellegű, inkább hasonlít egy kellemes sétához, mint teljesítménytúrához. A túra célja, a résztvevők megismertetése Körösladány történelmi nevezetésségeivel és természeti adottságaival.

Körösladány határába hívjuk a túrázni, kirándulni vágyókat. Aki szeretne részesülni a természet nyújtotta élményekből, feltöltődni a túlhajszolt hétköznapok után a síkság, a puszta nyújtotta, erdő kínálta csendes nyugalomból, annak mindenképp érdemes ellátogatni erre a programra, hiszen komoly kihívást jelentő terepviszonyokkal nem kell számolni, sokkal inkább egy kellemes, kikapcsoló tavaszi sétára.

Azért egy-egy kisebb árkot olykor előfordulhat, hogy át kell ugrani, így feltétlenül érdemes túra- vagy szabadidő ruházatban érkezni, de a hegyes vidékre jellemző terepakadályok (sziklák, meredek hegyoldalak) itt igen ritkán fordulnak elő, konkrétan egyáltalán. Most persze sokan azt gondolhatják, hogy ha nincsenek ilyenek, akkor mi látnivaló lehet, de higgye el mindenki, az alföldi táj, az épp kiolvadt vizek, a tavaszi határ is meglepően sok szépséges, esetenként szokatlan, hangulatos látványt tár az érdeklődő szemek elé.

Lehetőséget szeretnénk azonban adni azoknak is, akik egy kora tavaszi edzésként tekintenek a résztávra és futva tennék azt meg. Sem útvonalleírás, sem jelzések nem lesznek, a túra honlapjáról a térkép, és a nyomvonal letölthető. A kijelölt ellenőrzőpontokon való áthaladás pecséttel illetve a kihelyezett ceruzával, az ott adott betűnek az igazolólapra történő felírásával igazolhatók.

A jelképes nevezési díjat az oklevélre és kiítűzőkre fordítjuk, amellyel mnden résztvevőnek szeretnénk emlékezetessé tenni e kirándulást. Az indulás a Wenckheim-kastélytól történik, indőpontja 8.30, a reggeli vonatok és autóbuszok érkezéséhez igazítottuk. Várható érkezés ugyanide 13.30 óra körül.

Optimális viselet és felszerelés

Könnyű, de mégis erős ruházat, a tavalyi farmer alkalmas lehet. Strapabíró cipő, amit ne most próbálj ki először (a téli bakancs erre nagyon jó). Két vállas hátizsák, hogy könnyebb legyen. Mi legyen a hátizsákban? Legfontosabb a víz, amiből másfél liter elegendő, négy darab szendvics, esetleg esőkabát. Amit még érdemes hozni, fényképezőgép, feltöltött akkuval, távcső, mert akár vadakkal is találkozhatsz. A túra aszfalt- és földutakon vezet, így könnyűnek nevezhető.

Időpont: 2014. március 22.

Start: 8.30; Tüköry Lajos Általános Iskola, Kastély bejárata

           Körösladány; Wenckheim u. 6-6/4     GPS: N 46° 57.479’ E 21° 05.074’

Díjazás: Minden résztvevőnek kitűző, emléklap. A leggyorsabb teljesítésért nem jár különdíj.

Nevezési díj: 200 Ft/fő.

Szintidő: Nincs, várható érkezés 13.30 körül. Akik ellenére a futást választják, idejüket feljegyezzük és a honlapon nevükkel közzétesszül.

Útvonal: GPS-re tölthető nyomvonal (gpx illetve egyéb formátumok). Ez a tervezett "A" változat, amennyiben engedélyezik a duzzasztón való áthaladást. Ha árvízvédelmi vagy bármely más ok miatt nem engedélyezik az áthaladást, akkor a "B" változat lép életbe. A "B" változat nyomvanala letölthető innen. (Javasoljuk, mindkét útvonal letöltését! Egy ZIP fájlban a két változat együtt.) A track-ek tartalmazzák az ellenőrző pontok koordinátáját is:

1. pont: faoszlopon, a kereszteződésben.

2. pont: a romos épület falán.

3. pont: a Sebes-Körös túloldalán, a duzzasztóra vezető út kerítésén. (A "B" változat esetén ez a pont értelemszerűen kimarad.)

4. pont: faoszlopon, a 47. sz főút másik oldalán, a kereszteződésben.

5. pont: az Ilkovics élelmiszerboltban (a kocsma mellett).

Wenckheim kastély - Wenckheim utca - Uradalmi magtár - Dondorogi gátőrház - Béla-gát - Volt erdészház - Kíhi-gát - Peres-zug - Duzzasztó - Sebes-Körös gát - Henkel-Magyarország Kft. - Kerékpárút - Volt Madar-tanya - Csikó-halom - Seres-kert - Bojti-tanya - Wenckheim-kripta - Rákóczi-tér - Nadányi utca - Wenckheim utca - Wenckheim kastély

Tényleges táv: 18 km